Uusi

Mikä on lionien ylpeys?

Mikä on lionien ylpeys?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leijona (Panthera leo) on useita ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista villistä saalistuskissista maailmassa. Yksi tärkeimmistä eroista on sen sosiaalinen käyttäytyminen. Vaikka jotkut leijonat ovat paimentolaisia ​​ja matkustavat ja metsästävät yksittäin tai pareittain, suurin osa leijonaista asuu sosiaalisessa organisaatiossa, joka tunnetaan ylpeänä. Se on ominaisuus, joka on melko ainutlaatuinen maailman suurten kissojen keskuudessa, joista suurin osa on yksinäisiä metsästäjiä koko aikuisensa ajan.

Ylpeyden järjestäminen

Leijona ylpeyden koko voi vaihdella suuresti, ja rakenne eroaa afrikkalaisten ja aasialaisten alalajien välillä. Leijona ylpeys koostuu keskimäärin noin kolmesta uroksesta ja kymmenestä naaraasta heidän nuortensa kanssa (vaikka ylpeys on havaittu jopa 40 eläimestä). Harvemmissa Aasian alalajeissa leijonat kuitenkin jakautuvat sukupuoleen perustuviin ylpeyksiin, joissa miehet ja naiset jäävät erillisiin ryhmiin paritteluaikaa lukuun ottamatta.

Tyypillisessä afrikkalaisessa ylpeydessä naaraat muodostavat ryhmän ytimen ja pysyvät yleensä samassa ylpeydessä syntymästään kuolemaan saakka, vaikka naaraat karkotetaan toisinaan ylpeydestä. Naislionit ovat yleensä sukulaisina toistensa seurauksena pysyessään samassa ylpeydessä koko elinaikanaan. Tästä pysyvyydestä johtuen leijonauhien katsotaan olevan matriarkaalisia sosiaalisessa rakenteessaan.

Miesleionien rooli

Urospennut ovat ylpeydessä noin kolme vuotta, minkä jälkeen heistä tulee vaeltavia nomdeja noin kahdeksi vuodeksi, kunnes he joko ottavat nykyisen ylpeyden tai muodostavat uuden 5 vuoden ikäisenä.

Jotkut miesleijonat ovat nomadit koko elämän ajan. Nämä pitkäaikaiset nomadit urokset lisääntyvät harvoin, koska ylpeyden hedelmällisimmät naiset ovat sen jäsenten suojassa ulkopuolisilta. Harvinaisissa tapauksissa ryhmä uusia urosleijonoja, yleensä nuoria paimentolaisia, voi ottaa haltuunsa olemassa olevan ylpeyden; tällaisen haltuunoton aikana tunkeilijat voivat yrittää tappaa muiden urosten jälkeläiset.

Koska urosleijonien elinajanodote on huomattavasti lyhyempi kuin naisilla, heidän virkakautensa ylpeyden sisällä on suhteellisen lyhyt. Urokset ovat parhaimmassa asemassa noin 5-10-vuotiaista. Kun he eivät enää kykene isäkseen poikasia, heidät yleensä karkotetaan ylpeydestä. Urokset ovat harvoin osa ylpeyttä yli kolme-viisi vuotta. Ylpeys vanhempien urosten kanssa on kypsä ottamaan vastaan ​​nuorten paimentoista miesten ryhmät.

Wn Xin / EyeEm / Getty-kuvat

Ylpeyskäyttäytyminen

Tietyn ylpeyden pennut syntyvät usein samaan aikaan, kun naaraat toimivat kunnallisina vanhempina. Naaraat imettävät toistensa nuoria, heikommat jälkeläiset jätetään kuitenkin rutiininomaisesti puolustautumaan ja kuolevat usein seurauksena.

Lionit metsästävät yleensä heidän ylpeytensä muiden jäsenten kanssa. Jotkut asiantuntijat teorioivat, että se on metsästysetu, jonka ylpeys tarjoaa avoimilla tasangoilla, mikä on saattanut johtaa ylpeyden sosiaalisen rakenteen kehitykseen. Tällaiset metsästysalueet asuttavat suuria saalistajaeläimiä, joista osa voi painaa jopa 2200 puntaa, mikä tekee metsästämisestä ryhmissä välttämättömyyden. (Nomadiset leijonat syövät todennäköisemmin pienempiä saaliita, jotka painavat vain 30 kiloa.)

Leijona ylpeys viettää paljon aikaa lepotilassa ja unessa, kun miehet partioivat kehältä suojautuakseen tunkeilijoilta. Ylpeysrakenteessa naaraat johtavat saaliin metsästykseen. Ylpeys kokoontuu juhlimaan tappamisen jälkeen ja ryntäilemään keskenään.

Vaikka he eivät johda metsästystä ylpeyshyökkäyksessä, nomadit urosleijonat ovat erittäin taitavia metsästäjiä, koska heidän on usein pakko metsästää pientä, erittäin nopeaa riistaa. Leijonan metsästysstrategia on yleensä ryhmissä tai yksin, ja se on yleensä hidasta, potilaan seuraaminen, jota seuraa lyhyt hyökkäysnopeus. Lioneilla ei ole suurta kestävyyttä, eikä heillä ole menestystä pitkissä harrastuksissa.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos