Neuvoja

Strutsi-kodistuksen historia

Strutsi-kodistuksen historia


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Strutsit (Struthio camelus) ovat suurin elossa oleva lintu, aikuisten paino on 200–300 kiloa (90–135 kiloa). Aikuiset urokset saavuttavat korkeuden, joka on korkeintaan 2,4 metriä (7,8 jalkaa); naaraat ovat hieman pienempiä. Heidän valtavan rungonsa ja pienten siipiensä ansiosta he eivät pysty lentämään. Strutsoilla on huomattava lämmönkestävyys, joka kestää jopa 56 astetta C (132 astetta F) lämpötiloja ilman suurta rasitusta. Strutsi on ollut kotona vain noin 150 vuotta, ja se on tosiasiallisesti vain osittain kesytetty tai, pikemminkin, kotona vain lyhyen ajan elämästään.

Keskeiset tavarat: strutsi-kodistaminen

  • Strutat kotoisat (ja vain osittain) Etelä-Afrikassa 1800-luvun puolivälissä.
  • Etelä-Afrikkalaiset maanviljelijät ja heidän brittiläiset siirtomaa-päällikkönsä vastasivat valtavaan kysyntään viktoriaanisen aikakauden muodoissa käytettyjen pörröisten strutsi-höyhenten tarpeisiin.
  • Vaikka strutsit ovat ihastuttavia poikasina, strutit eivät ole hyviä lemmikkejä, koska ne kasvavat nopeasti pahoinvoittuneiksi jättiläisiksi, joilla on terävät kynnet.

Strutsi kuin lemmikit?

Prosessiajan Mesopotamiassa harjoitettiin strutsien pitämistä eläintarhoissa eksoottisina lemmikkieläiminä ainakin jo 1700-luvulla eKr. Assyrian vuosipäivät mainitsevat strutsinmetsästykset, ja jotkut kuninkaat ja kuningattaret pitivät niitä eläintarhoissa ja keräsivät ne munia ja höyheniä varten. Vaikka jotkut nykypäivän ihmiset yrittävät pitää strutsia lemmikkieläiminä, riippumatta siitä kuinka varovasti nostat niitä, vuoden sisällä söpö pörröinen nuorten pallo kasvaa 200-punnan behemotiksi terävillä kynnillä ja luonne käyttää niitä.

Paljon yleisempi ja menestyvämpi on strutsikasvatus, jossa tuotetaan naudanlihan tai hirvenlihan kaltaista punaista lihaa ja vuohista nahkatuotteita. Strutsimarkkinat ovat vaihtelevia, ja vuoden 2012 maatalouslaskennan mukaan Yhdysvalloissa on vain muutama sata strutsilaitosta.

Strutsi elinkaari

Siellä on kourallinen tunnustettuja strutsilaisia ​​alalajeja, joista neljä on Afrikassa, yksi Aasiassa (Struthio camelus syriacus, joka on kuollut 1960-luvulta lähtien) ja yksi Arabiassa (Struthio asiaticus Brodkorb). Villilajeja tiedetään esiintyvän Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa, vaikka nykyään ne rajoittuvat Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Etelä-Amerikan sileälastaisten lintujen lajit ovat vain kaukana sukulaisuuksia, mukaan lukien Rhea americana ja Rhea pennata.

Villi strutsi on ruohoa syövää, keskittyen yleensä kouralliseen yksivuotiseen ruohoon ja varteen, josta saadaan välttämättömiä proteiineja, kuituja ja kalsiumia. Kun heillä ei ole vaihtoehtoa, he syövät lehtiä, kukkia ja hedelmiä, jotka eivät ole ruohoa sisältäviä kasveja. Strutsi kypsyy neljän-viiden vuoden iässä, ja sen elinaika luonnossa on jopa 40 vuotta. Niiden tiedetään matkustavan Namibin autiomaassa välillä 5 - 12 mailia (8-20 km) päivässä. Keskimääräinen kotimatka on noin 50 km (80 km). Ne voivat ajaa jopa 70 km: iin tunnissa tarvittaessa yhdellä askeleella jopa 8 m: n korkeuteen. On ehdotettu, että Ylä-paleoliittisten Aasian strutsit muuttivat kausiluonteisesti sopeutumisena ilmastomuutokseen.

Muinainen ulkonäkö: strutsi kuin megafauna

Strutit ovat tietysti muinaisia ​​esihistoriallisia lintuja, mutta ne esiintyvät ihmisrekisterissä strutsin munankuorena (usein lyhennettynä OES) palasina ja helminä arkeologisista kohteista, jotka alkavat noin 60 000 vuotta sitten. Strutsi ja mammutti olivat viimeisiä Aasian megafaunallajeja (määritelty eläimiksi, jotka painavat yli 100 kg) sukupuuttoon. Radioaktiivisen hiilen päivämäärät OES: ään liittyvissä arkeologisissa kohteissa alkavat lähellä pleistoseenin loppua, myöhään merellisen isotoopin vaiheessa 3 (noin 60 000 - 25 000 vuotta sitten). Keski-Aasian strutsit kuolivat sukupuuttoon holoseenin aikana (jota arkeologit kutsuvat viimeisen 12 000 vuoden aikana).

Itä-Aasian strutsi Struthio anderssoni, joka on kotoisin Gobin autiomaasta, kuului holoseenin aikana sukupuuttoon sukupuuttoon joutuneisiin megafaunallajeihin: ne selvisivät viimeisimmän jäätikön maksimiarvon, mikä ilmeisesti on tarkoitus tehdä lisäämällä ilmakehän hiilidioksidia. Lisäys lisäsi myös ruohojen määrää, mutta se vaikutti negatiivisesti rehun saatavuuteen Gobissa. Lisäksi on mahdollista, että ihmisen liiallista käyttöä pleistoseenin ja varhaisen holoseenin terminaalin aikana olisi tapahtunut, kun liikkuvat metsästäjät-keräilijät muuttivat alueelle.

Ihmisille tarkoitettu käyttö ja kodistaminen

Alkaen myöhään pleistoseenissä strutseja metsätettiin lihasta, höyhenistä ja munista. Strutsakuoren munia metsätettiin todennäköisesti munankeltaisessa olevaa proteiinia varten, mutta ne olivat myös erittäin hyödyllisiä kevyinä, vahvoina vesisäiliöinä. Strutsamunien mitat ovat enintään 16 tuumaa (6 tuumaa) ja ne voivat kantaa jopa yhden neljäänesen (noin yksi litra) nestettä.

Struttoja pidettiin ensin vankeudessa pronssikaudella, kesytetyssä ja puoliksi kotimaisessa tilassa Babylonin, Ninevehin ja Egyptin puutarhoissa sekä myöhemmin Kreikassa ja Roomassa. Tutankhamunin haudassa oli kuvia lintujen metsästyksestä jousella ja nuolella, samoin kuin hieno kuvitteellinen norsunluu strutsi-tuuletin. Kishin sumerialla on dokumentoituja todisteita strutsin ratsastamisesta ensimmäisestä vuosituhannasta eKr.

Euroopan kauppa ja kotimarkkinointi

Strutsiin tehtiin täydellinen kotikastelu vasta 1800-luvun puolivälissä, kun eteläafrikkalaiset viljelijät perustivat tiloja pelkästään höyhenen korjaamiseksi. Tuolloin, ja todellakin useita vuosisatoja ennen sitä ja siitä lähtien, fashionistit kysyivät strutsisulkia Henry VIII: stä Mae Westiin. Höyhenet voidaan kerätä strutsista kuuden-kahdeksan kuukauden välein ilman haitallisia vaikutuksia.

1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana muotiteollisuudessa käytetyt strutsi-höyhenet olivat saaneet puntaa kohti arvon lähes yhtä suureksi kuin timanttien arvo. Suurin osa höyhenistä tuli Pikku Karolta Etelä-Afrikan Länsi-Kap-alueelta. Tämä johtui siitä, että 1860-luvulla Ison-Britannian siirtomaahallitus oli aktiivisesti edistänyt vientiin suuntautunutta strutsin kasvatusta.

Strutsi-viljelyn tummempi puoli

Historioitsija Sarah Abrevaya Steinin mukaan vuonna 1911 järjestettiin Saharan eteläpuolinen strutsi-retkikunta. Siinä oli mukana Ison-Britannian hallituksen sponsoroima vakoiluryhmä, joka hiipi Ranskan Sudaniin (jota ajavat amerikkalaiset ja ranskalaiset yritysvakoilijat) varastamaan 150 Barbary-strutsia, kuuluisuutensa "kaksoisfluffuihin" ja toi heidät takaisin Kapkaupunkiin kasvattamaan varastossa siellä.

Toisen maailmansodan loppuun mennessä höyhenmarkkinat kuitenkin kaatuivat vuoteen 1944 mennessä, ja höyheimpien plummien ainoat markkinat olivat halvat muovikehyt Kewpie-nukkeja. Teollisuus onnistui selviytymään laajentamalla markkinat lihaksi ja nahoiksi. Historioitsija Aomar Boum ja Michael Bonine ovat väittäneet, että eurooppalainen kapitalistinen intohimo strutsihautoihin tuhoaa sekä villieläinkannat että Afrikan toimeentulon luonnonvaraisten strutsien perusteella.

Lähteet

  • Al-Talhi, Dhaifallah. "Almulihiah: Kalliotaiteen sivusto Hail-alueella, Saudi-Arabia." Arabian arkeologia ja epigrafia 23.1 (2012): 92-98. Tulosta.
  • Bonato, Maud, et ai. "Laaja ihmisen läsnäolo strutsien varhaisessa vaiheessa parantaa lintujen oppimisuutta myöhemmässä elämänvaiheessa." Sovellettu eläinten käyttäytymistiede 148.3-4 (2013): 232-39. Tulosta.
  • Boum, Aomar ja Michael Bonine. "Elegantti hölynpöly: strutsi-höyhenet, afrikkalaiset kaupalliset verkot ja eurooppalainen kapitalismi." Pohjois-afrikkalaisten tutkimusten lehti 20.1 (2015): 5-26. Tulosta.
  • Brysbaert, Ann. "Kana vai muna?" Alueidenväliset yhteydet katsottiin teknisen linssin kautta myöhäis pronssikaudella Tirynsissä, Kreikassa. " Oxford Journal of Archeology 32.3 (2013): 233-56. Tulosta.
  • d'Errico, Francesco, et ai. "Varhaiset todisteet sanomateriaalikulttuurista, jota edustavat orgaaniset esineet Border Cavesta, Etelä-Afrikka." Kansallisen tiedeakatemian julkaisut 109.33 (2012): 13214-19. Tulosta.
  • Gegner, Lance E. "sileälastaisten lintujen tuotanto: strutsi, emu ja rhea." Asianmukainen tekniikan siirto maaseutualueille: Kansallinen sopivan tekniikan keskus, 2001. 1-8. Tulosta.
  • Janz, Lisa, Robert G. Elston ja George S. Burr. "Treffit Pohjois-Aasian pintakokoelmissa strutsi-munankuoren kanssa: vaikutukset paleoekologiaan ja turvotukseen." Archaeological Science -lehti 36.9 (2009): 1982 - 89. Tulosta.
  • Kurochkin, Evgeny N., et ai. "Strutsin esiintymisen ajoitus Keski-Aasiassa: Mongolian ja eteläisen Siperian munankuorien AMS 14c-aika (pilottitutkimus)." Ydinvälineet ja -menetelmät fysiikan tutkimuksessa Jakso B: Säteen vuorovaikutukset materiaalien ja atomien kanssa 268,7-8 (2010): 1091-93. Tulosta.
  • Renault, Marion. "Vuosikymmenten kuluttua sen kaatuksesta, strutkiteollisuus valmistautui lähtemään kysynnän kasvaessa." Chicago Tribune 25. syyskuuta 2016. Tulosta.
  • Shanawany, M. M. "Viimeaikainen kehitys strutsakasvatuksessa." World Animal Review 83,2 (1995). Tulosta.
  • Stein, Sarah Abrevaya. Plumes: strutsi-höyhenet, juutalaiset ja kadonnut maailmankaupan maailma. New Haven: Yale University Press, 2008. Tulosta.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos